Δωρεάν μεταφορικά για παραγγελίες άνω των 30‎€

Τα περισσότερα σπίτια διαθέτουν πιεσόμετρο. Πόσο συχνά όμως πρέπει να μετράμε την πίεση στο σπίτι; Υπάρχουν μυστικά για τη σωστή μέτρηση; Ποιο πιεσόμετρο να διαλέξω; 

Κάθε πότε να μετρώ την πίεση στο σπίτι; 

Η καθημερινή μέτρηση της πίεσης στο σπίτι είναι περιττή και μπορεί ως διαδικασία απλά να αποτελεί μια ακόμη πηγή άγχους! Εάν έχετε διαγνωστεί με αυξημένη αρτηριακή πίεση (υπέρταση), καλό είναι να μετράτε την πίεσή σας 1-2 φορές το μήνα με ένα πιστοποιημένο ηλεκτρονικό πιεσόμετρο βραχίονα. Πριν όμως επισκεφθείτε το γιατρό σας για παρακολούθηση και ρύθμιση της υπέρτασης ή όποτε άλλοτε σας έχει υποδείξει ο γιατρός σας (π.χ. πριν και μετά τυχόν αλλαγή στη φαρμακευτική σας αγωγή), είναι ανάγκη να μετράτε την πίεσή σας καθημερινά για διάστημα μίας εβδομάδας. Τη συγκεκριμένη λοιπόν εβδομάδα πρέπει να τη μετράτε πρωί -πριν τυχόν φάρμακα- και βράδυ. Κάποιοι γιατροί ζητούν επιπλέον και μεσημεριανές μετρήσεις.

Υπάρχουν “μυστικά” για τη σωστή μέτρηση;

 
Βέβαια, και μάλιστα είναι αρκετά!
1. Τουλάχιστον μισή ώρα πριν τη μέτρηση, αποφεύγουμε τον καφέ, την κατανάλωση κάποιου γεύματος και το κάπνισμα.
2. Παραμένουμε σε καθιστή θέση για περίπου 5 λεπτά πριν τη μέτρηση, σε έναν ήσυχο χώρο.
3. Ακουμπάμε την πλάτη μας στη ράχη της καρέκλας και το χέρι χαλαρά σε σταθερή επιφάνεια (π.χ. τραπέζι). 
4. Τα πέλματά μας πρέπει να ακουμπούν στο πάτωμα και τα πόδια να μην είναι σταυροπόδι: αλλιώς πιέζονται τα αγγεία των κάτω άκρων και η τιμή της πίεσης θα είναι λανθασμένη.
4. Η περιχειρίδα (δηλαδή το πανί που τυλίγεται στο μπράτσο μας) πρέπει να τοποθετείται απευθείας σε αυτό και όχι πάνω από το μανίκι, περίπου στο ύψος της καρδιάς και 2 -3 εκατοστά πάνω από τον αγκώνα. Προσέχουμε να μην φοράμε πολύ στενό μανίκι που να πιέζει ασφυκτικά το άνω τμήμα του μπράτσου, γιατί και πάλι το αποτέλεσμα της μέτρησης θα είναι εσφαλμένο. 
5. Μετά από κάθε μέτρηση, κρατάμε σημειώσεις με τις τιμές, ιδανικά σε ειδική φόρμα καταγραφής. 

Έχει ενδιαφέρον πως:
– Γενικά στο σπίτι, η πρώτη μέτρηση είναι συνήθως κάπως υψηλότερη από τη δεύτερη. 
– Οι τιμές – όρια για το σπίτι είναι κάπως πιο χαμηλές από το ιατρείο, γιατί δεν υπάρχει το φαινόμενο της λευκής μπλούζας (στο σπίτι όριο θεωρείται το 135/85 mmHg ενώ στο ιατρείο το 140/90 mmHg). 
– Εάν γίνουν σωστά, όπως περιγράφουμε παραπάνω, ο μέσος όρος μιας εβδομάδας μετρήσεων στο σπίτι είναι πιο αξιόπιστες από τις μετρήσεις το ιατρείο!

Τι είδους πιεσόμετρο να επιλέξω;

Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης αποτελεί το σημείο – κλειδί για τη σωστή αντιμετώπιση της υπέρτασης. Η μέτρηση της πίεσης στο σπίτι είναι στις μέρες μας μια απλή, αξιόπιστη και προσιτή μέθοδος. Το ηλεκτρονικό πιεσόμετρο είναι πολύτιμος σύμμαχος: μετρά την πίεση με μια κίνηση. Καταγράφει, τόσο τη συστολική, όσο και τη διαστολική πίεση, καθώς και τους παλμούς της καρδιά.